Column – Wat betekent vrijheid voor jou?

Column – Wat betekent vrijheid voor jou?

Ik weet eigenlijk niet goed wat vrijheid betekent. Ik weet het natuurlijk wel, maar hoe het echt voelt weet ik niet. Want ik ken gelukkig geen oorlog. Ik hoef niet bang te zijn dat er bommen op mijn huis vallen. Ik hoef niet bang te zijn om te worden opgepakt en ik hoef niet echt op te letten als ik wat zeg.

Op televisie zie ik wel eens oorlog. Huizen die kapot zijn en mensen die vluchten. Die mensen zijn vaak bang. Soms worden ze dood geschoten omdat ze anders zijn. Soms willen mensen de baas zijn en maken ze daarom alles kapot. Maar als ik daar naar kijk, voelt dat net of het niet echt is, omdat het niet hier is. Dan zie ik wel hoe erg het is, maar dan besef ik het eigenlijk niet echt en ga ik weer verder met waar ik mee bezig was.

Ik ben in de zomervakantie naar Normandië geweest en daar waren allemaal bomkraters, het was net een maanlandschap, ik kon er voor de lol door heen rennen. In de oorlog was dan toen wel anders, toen moesten ze rennen voor hun leven.

In Hoge Hexel  ga ik altijd naar de dodenherdenking bij het Kapitein Lancker monument. Kapitein Lancker zat in het verzet en schuilde in het huis van de meester in Hoge Hexel. Hij zat met zijn verzetsgroep ook in de Keet bij de Piksenweg, daar zijn we met school geweest. Hij heeft meegeholpen met de wapendropping in Hoge Hexel, daar was een voorstelling van, dat heette Bericht voor Groote Jan.  Zo heb ik wel allemaal dingen van de oorlog gehoord en gezien, dat sommige mensen hun leven hebben gegeven voor ons. Maar ik vind het allemaal wel lastig om echt te beseffen, het is allemaal wel heel lang geleden.

Gelukkig kan ik gewoon naar school, naar de voetbal, ik kan met vriendjes spelen wanneer ik dat wil. Als ik thuis kom heb ik een warm huis, dat niet kapot is. Ik mag op de televisie veel leuks zien, niemand die me dat verbied (alleen mijn vader en moeder somsJ). Ik mag op mijn telefoon Whatsapp berichtjes versturen, op de Playstation spelletjes spelen, lekker buitenspelen en nog veel meer dingen doen zonder dat ik bang hoef te zijn. Dat is voor mij vrijheid.

Bas Veldhuis

Bas Veld huis is 11 jaar oud en leerling van de Driesprong  in Hoge Hexel.

Comments are closed.