Wat betekent vrede voor ons?

Wat betekent vrede voor ons?

Deze vraag werd ons gesteld. Tja, om daar antwoord op te geven kom je aan het nadenken. Is vrede vanzelfsprekend? Ervaar ik zelf ook het gevoel van vrede? Vrede in het groot, vrede in het klein……. laten we eerst het kleine gevoel van vrede op papier zetten.

 Vrede ervaar ik wanneer ik het goed heb thuis. Dat ik een gevoel van veiligheid mag ervaren. Dat ik warmte ervaar binnen mijn thuissituatie. Het goed hebben met elkaar. Tuurlijk, overal is wel eens onenigheid maar dat maakt dat een mens weer beter zijn best doet om het weer aangenaam te hebben en als we het dan toch ook over het woord vrede hebben: vrede sluiten in het klein!! Elkaar scherp houden, discussies voeren met elkaar. Maar ook discussie voeren met vrienden, collega’s. Het elkaar zaken durven zeggen en uitspreken hoort bij “vrede bewaren”.

Wanneer mensen het niet eens zijn met elkaar is het de kunst om het op te lossen. Ik denk dat je altijd het positieve in de mens moet blijven zien. Af en toe eens tot 3 tellen voordat je iets zegt. Maar het kunnen zeggen hoe je ergens over denkt getuigd toch ook van een stukje “vrede bedrijven”. Ook kunnen incasseren dat mensen anders denken …….

Vrede in het groot …… Tja , dat is even andere koek……. Binnen ons eigen kikkerlandje ervaar ik als mens vrede. Geen oorlog, geen hongersnood, geen tanks, geen kampen waarin je tewerk wordt gesteld, geen generaals die me zeggen dat ik een gele ster moet dragen, geen buurman waar ik bang voor moet zijn omdat hij de verrader is, geen klok die me verteld dat ik voor het donker in mijn huis moet blijven, geen koffer die ik in moet pakken omdat ik met de trein moet naar Westerbork en zo kan ik nog vele dingen opnoemen die me een gevoel van grote onveiligheid geven. Wij wonen in een huis waar in de oorlog familie de Haas heeft gewoond bij wie het grote gevoel van onveiligheid wel een grote rol heeft gespeeld. Zij moesten wel hun koffer inpakken en hun kleine kind in veiligheid brengen. Daarbij hebben zij wel die grote gele ster moeten dragen………

 Het gevoel geven dat je altijd op je hoede moet zijn. Het gevoel van niet te kunnen zeggen wat ik wil. Het gevoel dat ik gewoon de rood, wit, blauwe vlag mag uithangen op Koningsdag en Bevrijdingsdag. Maar ook dat ik vrij ben om op 4 mei de vlag halfstok te hangen en ik denk aan allen die gevallen zijn. En dat wij onze vrede , in ons zelf, binnen onze muren, met vrienden, kennissen en anderen mogen bewaren. Respect hebben voor elkaar. En dat wij ons gevoel van vrede naar anderen over kunnen brengen.

Vrede  op de hele wereld : tja , een grote droom van ons allen………..

Erik en Henriette Aalvink-Dresselhuis

Bewoners van voormalige woonhuis familie de Haas, gedeporteerd en niet terug gekomen na de oorlog.

Comments are closed.