Hoofdstuk 11 – 7 & 8 april 1945

Hoofdstuk 11 – 7 & 8 april 1945

Gedurende de gevechten om Wierden te bevrijden van 5 tot 9 april 1945 werden op 7 en 8 april een aantal luchtaanvallen door Typhoons uitgevoerd ter ondersteuning van het Algonquin Regiment (infanterie) en het South Alberta Regiment (tanks en pantserwagens). Deze twee Canadese eenheden waren vanaf de middag van 5 april tot het ochtendgloren van 9 april in felle gevechten gewikkeld met de Duitse verdedigers van Wierden.

Daar de Canadezen de  eerste paar dagen op zware tegenstand in en om Wierden stuitten en niet bepaald vorderingen maakten, werd op 7 en 8 april de hulp van de luchtmacht ingeroepen, die Duitse posities in het Zuidbroek en in het dorp zelf bestookte met bommen en boordwapens.

De aanvallen op doelen in het dorp waren specifiek gericht op de daar aanwezige kanonnen, met name die op en bij het v.d. Bergplein. Deze laatstgenoemde aanvallen bereikten niet hun doel (de kanonnen bleven intact), maar er werd helaas wel veel schade aangericht aan gebouwen, o.a. aan de pastorie en het kerkgebouw van de NH kerk plus het gemeentehuis.

Tijdens één van de aanvallen op 7 april werd een Typhoon getroffen door Duits luchtafweergeschut. De vlieger Warrant Officer Ainsley van nr. 263 sqn. RAF kon tijdig zijn aangeschoten toestel verlaten en kwam veilig per parachute aan de grond bij de Doodsweg in Bornerbroek, terwijl zijn toestel enkele honderden meters verder te pletter sloeg. Hij bleef ongedeerd en werd feestelijk onthaald door Canadese soldaten die daar in de buurt positie hadden gekozen. Een dag later was W/O Ainsley weer bij zijn squadron op vliegveld Mill en vloog zijn volgende missie.

Mede door de luchtaanvallen en de ten noorden en zuiden van Wierden oprukkende Canadezen trokken de Duitsers zich in de nacht van 8 op 9 april terug. Hierdoor konden de Algonquins en de South Alberta’s vroeg in de ochtend van de negende Wierden ongehinderd binnen trekken. Wierden was bevrijd!

263 squadron RAF

Dit squadron werd uitgerust met Typhoons in december 1943 begon vanaf januari 1944 offensieve missies boven Frankrijk met zowel bommen als ongeleide raketten.

Het was actief vanaf Franse bodem in de zomer van 1944 en later boven België en Nederland, o.a. boven de Schelde, Dordrecht, Amsterdam, Arnhem en Nijmegen vanaf vliegveld Deurne in Vlaanderen.

Vanaf juni 1944 maakte nr. 263 squadron deel uit van nr. 146 wing, samen met 197, 257, en 266 squadron RAF, gespecialiseerd in het aanvallen van gronddoelen.

In februari en maart 1945 was het gestationeerd op Vliegveld Mill (Brabant, code B.89), daarna in Duitsland op Drope (B.105), Ahlhorn (B.111) en Hildersheim, waar het werd ontbonden op 28 augustus 1945.

Specificatie Hawker Typhoon IB

Zie https://www.vrijheidwierdenenter.nl/luchtaanvallen-op-wierden/hoofdstuk-5-21-oktober-1944/

Typhoon van nr. 263 squadron RAF
  Embleem van nr. 263 squadron RAF.
Vliegers van nr. 263 squadron RAF in maart 1945 op vliegveld Mill (B.89). Het grote aantal vliegers in één squadron kan verklaard worden doordat men soms wel 5 missies per dag uitvoerde.