Burgemeester van den Berg

Burgemeester van den Berg

De Burgemeester is weer thuis.

Burgemeester Johannes Cornelis, roepnaam Johan van den Berg. 

Uitgaande van zijn herbenoeming bij koninklijk besluit van 21 oktober 1939 was het ongetwijfeld zijn bedoeling dat hij deze ambtstermijn zou vol maken. 

Evenwel met ingang van 13 mei 1941 werd aan burgemeester van den Berg eervol ontslag verleend. Te lezen in een krantenbericht van het Twents dagblad Tubantia op 7 juni 1941. Citaat: De heer van den Berg zal zich met ingang van volgende week te Den Haag aan de Stalpertstraat 33 vestigen. Niemand kon bevroeden dat het verblijf van de oud burgemeester en zijn vrouw van zo korte duur zou zijn.  

Maar we gaan even terug naar de reden van zijn aftreden. 

De bezettende Duitse autoriteiten droegen burgemeester van den Berg op om een publicatie te doen verschijnen op 7 april 1941. Deze publicatie luidde: 

De burgemeester beval de opsporing, aanhouding, en voorgeleiding van den dader of daders, die in de nacht van zaterdag 5 op zondag 6 april en op 6 april des ’s avonds op meerdere plaatsen een telefoonkabel van de Duitse Weermacht opzettelijk vernielden….. Genoemde burgemeester looft een bedrag uit van Fl. 5000 uit. 

Het lijkt er sterk op dat Van den Berg daarna niet van zins was het vijandelijke regime nog verder te ondersteunen. 

En met ingang van 23 april 1941 werd Mr. E.D. Maaldrink, ambtenaar ter secretarie van de gemeente Ambt Vollenhove door de commissaris der provincie Overijssel benoemd met de waarneming van het burgemeesterschap van Wierden. De vervanging vond plaats vanwege ziekte van van den Berg, zo luidde de berichtgeving. Evenwel met ingang van 13 mei 1941 werd aan burgemeester van den Berg eervol ontslag verleend. 

In Den Haag betrokken de heer en mevrouw van den Berg een ruime recent gebouwde bovenwoning aan de Stalpertstraat 33 in de wijk Benoordenhout-Duinzigt. De keuze voor Den Haag zal ongetwijfeld te maken hebben gehad met het feit dat drie van hun kinderen er woonden.  

Echter, in de nacht van zaterdag op zondag 6 juli 1941 om 0 uur 58 komen een negental brisantbommen neer afkomstig uit een vliegtuig van de geallieerden in de omgeving van de Stalpertstraat. Het tijdstip moet precies op dat moment hebben plaats gevonden want op dat tijdstip stond de klok stil.  Eén van deze bommen trof hun woning. Onder het puin van de woning Stalpertstraat 33 vinden brandweerlieden de lichamen van de heer en mevrouw van den Berg. Beide overleden door deze voltreffer. 

De begrafenis vond plaats op de begraafplaats Nieuw Eik en duinen te ’s Gravenhage op 10 juli 1941. Er is spraken van een zeer grote belangstelling en een treffende plechtigheid. Zowel in de aula als bij het graf voerden diverse personen het woord. Namens het gemeentebestuur van Den Haag werd bij elke baar een bloemstuk met linten gelegd als een stille hulde aan de onschuldige oorlogsslachtoffers. Ook waren er bloemstukken van de kinderen, het Wierdense gemeentepersoneel en het Waterschap Regge en Dinkel. 

Het woord werd gevoerd door de Wierdense wethouder J.H. Wolthuis, mr. A.C, Knook voorzitter van het Waterschap Regge en Dinkel, dhr. Vixseboxse Wierdens gemeentearchitect en dominee van de Pol Hervormd predikant in ’s Gravenhage en van 1937 tot 1940 predikant in Wierden en de naaste buurman het echtpaar van den Berg aan de Almelosestraat. Nu het van den Bergplein. Van de Pol herdacht de burgemeester als een trouwe kerkganger en een hartelijk vader voor in zijn gezin. Dominee van der Staaij sprak als huisvriend en wees op twee eigenschappen van de heer van den Berg, namelijk zijn trouw en rechtvaardigheid. Een stoere teerheid kenmerkte hem. Zijn trouw en rechtvaardigheid wortelden in zijn liefde. Gevoelig was de heer van den Berg voor eenvoudige blijken van sympathie, wat bij zijn jubileum treffend tot uiting kwam. Hij was niet alleen burgemeester maar ook burgervader en is dat ondanks alle moeiten tot het laatst gebleven. 

Dan is het vrijdag 3 mei 2024. Bijna een jaar geleden. Ronald Klomp van de stichting WO2 Sporen. Na onderzoek naar het bombardement trof Ronald de grafsteen aan van de familie van den Berg, de heer en mevrouw en hun dochter die werd bijgezet in 1959.  

Na zijn ontdekking bleek dat deze  graven binnenkort geruimd zouden worden, dus nam Ronald contact op met de burgemeester Tigchelaar van Wierden. Woensdag 2 april heeft de ter aardebestelling plaats  gevonden. En vandaag de ceremonie van hun thuiskomst. Het is mooi dat de familie van den Berg hun laatste rustplaats in Wierden hebben gevonden.  De plek waar ze nu rusten verschaft hen eeuwigdurend grafrecht. Mede dankzij de oplettendheid van Ronald Klomp van WO2sporen. 

Ik sluit af met een tekst afkomstig van de grafsteen uit Openbaring 21 Een nieuw hemel en een nieuwe aarde vers  7 Wie overwint komen al deze dingen toe. Ik zal zijn God zijn en hij zal mijn kind zijn.