Lichtroute

Lichtroute

Helaas is de lichtroute, na de vele voorbereidingen in 2020 niet doorgegaan door het uitbreken van de coronapandemie. In 2020 is het ons helaas ook niet gelukt om elke inwoner van de gemeente te bereiken. Toch hebben genoeg buurtschappen, wijken en straten zich aangesloten. Hierdoor hebben we een behoorlijke route kunnen samenstellen van wel 80 km lang. De route is vanwege zijn omvang opgedeeld in 4 routes welke met de fiets of de auto te volgen zijn. De routes zijn opgenomen in een routeboekje die in beperkte oplage vanaf medio april bij Boek en Kantoorvakhandel Reterink in Wierden en de Primera in Enter te verkrijgen zijn. Daarnaast zijn de routes te downloaden op deze website en via de app “OnRoute”. Via deze app kan de route genavigeerd worden op smartphone of tablet.

Vanwege de ligging en inrichting van plaatselijke wegen zijn er 3 locaties waar alleen de fietsroute langs gaat. Dat zijn de schietbaan aan de Schietbaanweg, de crashsite van de Lancaster bommenwerper in Zuna en het monument van de executie aan de overzijde van de N350. Kunt u alleen met de auto langskomen dan verzoeken we u om deze locaties buiten de openstellingstijden van de lichtroute te bezoeken. Dit om
verkeershinder en gevaarlijke situaties tijdens de lichtroute te voorkomen.

Mocht uw straat zich niet hebben opgegeven voor het versieren en/of de lichtroute, maar zouden jullie toch graag mee willen doen? Bekijk dan even goed de route, want misschien komt de route wel door of langs uw straat. In dat geval roepen wij u op samen de handen ineen te slaan en uw buurt leuk aan te kleden.

De routes

Wanneer u tijdens het rijden van de route versierde en verlichte objecten ziet, kunt u een QR-code tegenkomen. Deze QR-code kunt u scannen, waarna u wordt doorverwezen naar de website www.vrijheidwierdenenter.nl. Op deze pagina zal tekst en uitleg staan over wat er te zien is. Sommige thema’s zijn verspreid over meerdere locaties en via dit systeem heet de bezoeker op elk moment de informatie tot zijn/haar beschikking. Als voorbeeld: Het thema “Het verzet kraakt” van de grootste bankroof aller tijden wordt uitgebeeld door 9 objecten in maar liefst 4 straten.

Tijdens het volgen van de route is de gewone wegenverkeerswet van toepassing. Laat daarom de bijrijder de QR-codes scannen en lezen. En wanneer u per fiets onderweg bent, stap even af. Wel zo veilig. En ook voor uw veiligheid en dat van anderen: ga niet fietsen zonder een goede verlichting. Want naast dat het per wetgeving verplicht is, is het ook in uw eigen belang, omdat de wegen in het buitengebied niet overal verlicht zijn.

De versieringen en lichtroute

Verschillende straten, wijken en buurtschappen zijn al maanden bezig met de voorbereidingen van de route. Er zitten ongelofelijk veel uren in het maken van de bouwwerken. Dat zal ook te zien zijn, wanneer u de route gaat volgen. Er zijn grotere en kleinere projecten te bewonderen en alles is gemaakt door de handen van vrijwilligers. In Kluinveen zelfs puur door de kinderen.

De versieringen hebben allemaal te maken met de oorlog en/of bevrijding. Vaak hebben ze betrekking op gebeurtenissen die zich in de gemeente hebben afgespeeld. Sommige bouwwerken zijn ook daadwerkelijk op d Spectaculaire Lichtroute ie historische plek uitgebeeld. Om enkele voorbeelden te noemen: De beschieting van de kersttrein waar aandacht aan geschonken wordt door de wijk rondom het station en de wijk het Loo. De executies van de 10 mannen aan de Rijssensestraat, de originele locatie van de V-1 baan in het Haarbos zal ook weer tijdelijk goed bewaakt worden. Ook aan de Canadezen die
Wierden bevrijd hebben, wordt met respect aandacht gegeven. Kijk voor alle deelnemers en de thema’s op de website: www.vrijheidwierdenenter.nl/lichtroute en volg ons op facebook: www.facebook.com/lichtroute en Instagram lichtroute_wierden.

Start van de lichtroute op 19 april 2022

Van dinsdag 19 april tot en met woensdag 5 mei is de lichtroute op elke dinsdag tot en met zaterdag niet alleen overdag maar vooral ook ’s avonds te bewonderen. Op deze dagen zullen de bouwwerken prachtig verlicht worden van 20:30 uur tot 23:00 uur.

LICHTROUTE de feestelijke start op 19 april 2022.
Oficiële start: locatie Bartels, Stegeboersweg 19 te Wierden
Aanvang: 19.00 uur
Toegang: Genodigden
Korte lezing: Kees Kroon
Bevrijding van Wierden en Hoge Hexel
Openingswoord: Burgemeester Tigchelaar
Openingshandeling: Burgemeester Tigchelaar met een speciale gast

Meer informatie over de routes

Bekijk onderstaande links voor meer informatie over de route en de stops.