Vrijheid is niet vanzelfsprekend

Vrijheid is niet vanzelfsprekend

We kennen het allemaal in Nederland. Als je wat leuks wilt gaan doen, dan mag dat. Misschien denk je zelf in de huidige corona situatie dat jouw vrijheid wordt afgenomen, en wanneer je in quarantaine zit je zelfs helemaal geen vrijheden meer hebt. Tuurlijk kan er dan minder dan wat je graag wilt, maar als je onze huidige situatie gaat vergelijken met de situaties in tijden van oorlog zoals vroeger tijdens de Duitse bezetting of in het heden in Afghanistan en andere Midden-Oosterse landen, dan mogen we absoluut niet klagen. Ook niet als je in quarantaine zit.

Vroeger tijdens de Duitse bezetting was vrijheid niet zo vanzelfsprekend. Als je om welke reden dan ook in een kamp terecht was gekomen, dan was je niet zomaar weer buiten. In de meeste gevallen zat je wel maanden of jaren in het kamp. In de extremen gevallen kwam je zelfs nooit meer buiten de hekken van het kamp. Er waren geen telefoons of andere digitale middelen om contact met familie en vrienden te hebben. En een TV zoals wij die nu kennen was destijds nog ondenkbaar. Het enigste wat je had, waren de anderen in het kamp. Zelf bepalen wat je wilde doen zat er destijds dus niet in.

Niet alleen vroeger, maar ook nu worden in sommige landen de vrijheden enorm beperkt. In landen als Afghanistan, Syrië en andere Midden-Oosterse landen heerst er een ideologie die je vrijheden bepaalt. Op TV en sociale media worden berichten die tegen deze ideologie ingaan gecensureerd. De mensen die deze berichten tegen de ideologie plaatsen worden opgespoord en gevangengenomen. Als je iets doet of bericht tegen deze ideologie dan wordt dat dus bestraft. Ook daar is dus weinig vrijheid als je niet doet wat er van je verwacht wordt.

Wij in Nederland zitten alleen maar één weekje thuis als je in quarantaine zit. Je kan in deze week met je familie en vrienden bellen of facetimen en je kan ook gewoon je TV aanzetten en een film of serie opzetten.  Buiten de quarantaines om mag je naar familie, vrienden, werken en hoef je je maar aan een paar regels te houden. En al hou je je niet aan deze regels, dan krijg je niet een celstraf of zelfs een nog extremere straf zoals vroeger tijdens de Duitse bezetting of nu in het Midden-Oosten.

Kortom, mocht je denken dat je in Nederland tijdens de huidige coronasituatie al weinig vrijheid hebt. Denk dan eens aan vroeger of aan andere landen in de wereld. Want in vergelijking met elk van deze andere situaties hebben wij geen reden om te klagen over onze vrijheden. Vrijheid is een mooie gift. Geniet van de vrijheid die wij nog wél hebben, want het kan nog veel erger!

Job Hakvoort

19 jaar

Comments are closed.