Column – Wat betekent vrijheid voor mij?

Column – Wat betekent vrijheid voor mij?

In deze column wordt de vraag beantwoord door leerlingen van groep 8a van Het Galjoen.

Er is 22 x een antwoord op de vraag gegeven. Dank je wel, jongens en meisjes, dat ook jullie hebben nagedacht en het zo goed op papier hebben gezet. Deze column is gemaakt met stukjes uit jullie teksten.

Wat betekent vrijheid voor mij?

Vrijheid betekent voor mij, dat je kan zijn wie je wilt zijn en dat je je daar niet voor hoeft te schamen.

Of je nou lang, klein, dik, dun, licht of donker bent. Het maakt niet uit.

Bij vrijheid denk ik ook meteen aan geen oorlog hebben in je land. Als je in een land leeft waar veel oorlog en ruzie is, is het lastiger om vrijheid te krijgen of te voelen.

Ik kan gewoon buiten spelen, zonder dat ik bang ben op straat.

We hebben toch heel veel geluk dat we in een vrij land leven waar je je eigen mening mag geven en mag zeggen wat je denkt en mag zeggen waar je behoefte aan hebt.

Maar het kan ook anders: In sommige landen is er zoveel armoede dat je niet eens naar school kan.

En dat sommige mensen zo veel zwaar werk moeten doen en er dan bijna niks aan verdienen. Dat vind ik oneerlijk.

Ik voel me veilig hier in Nederland. En het is hier leuk. En als er nu toch iets gebeurt, kan de politie, brandweer of de ambulance komen.

Als ze nu op meer scholen minder gaan pesten zou het nog beter zijn. Pesten is niet leuk dus doe het ook niet. Geef je mening als je gepest wordt. Zeg het tegen je ouders, meester of juf, of je beste vriend of vriendin.

Vrijheid betekent voor mij dat de mensen veilig zijn, maar ook dat ze veilig thuis kunnen zijn zonder dat er ineens iemand binnen stormt. In de oorlog was dat er juist niet. Toen moesten de mensen weg vluchten, omdat er anders misschien wel een bom op het huis viel. Gelukkig is dat hier niet meer zo. Nu gaan de kinderen weer naar school en leren ze gewoon net als mij en mijn hele klas.

Hier kan je gewoon naar school elke dag en in het weekend doe je leuke dingen en maandag vertel je op school wat je hebt gedaan.

 Als ik aan vrijheid denk, dan denk ik aan hoe het zal zijn als je niet in vrijheid zou leven en dat je niet alles zou kunnen doe wat je wel had willen doen, zoals gezellig met je familie naar een pretpark of even gezellig gaan zwemmen.

Wat betekent vrijheid voor mij?  Dat ik me vrij kan voelen. Dat ik me niet bang hoef te voelen. Dat ik een plek heb waar ik kan spelen met mijn vrienden en plezier kan hebben.

Comments are closed.