Column Vrijheid

Column Vrijheid

Wat is vrijheid eigenlijk? Wanneer ik om me heen kijk, denk ik weleens: 75 jaar vrij zijn is het wel eerlijk dat te vieren? Wat betekent vrijheid nu helemaal?

Om me heen gebeuren dingen, die helemaal niets met vrijheid te maken hebben. Bij het schrijven deze column ging ik terug in mijn gedachten. Goed kan ik mij het gevoel van spanning in 1956 bij de opstand in Hongarije oproepen.  6 jaar oud, mijn ouders bang, dat er opnieuw oorlog zou uitbreken. De kerken gingen open om te bidden en het inzamelen van dekens en kleren. Ik weet nog goed, dat ik ’s morgens de keukenkast opende en daar de bussen met koffie, thee, suiker en beschuit zag staan. Gelukkig geen oorlog, want anders zouden die niet meer in de kast staan.

Op school kregen we  allemaal een vlaggetje in de hand en moesten langs het hek van de speelplaats, die aan de spoorweg grensde, gaan staan. De trein kwam, de machinist toeterde en wij zwaaiden. Veel mensen in de trein zwaaiden terug. In de klas legde de juf uit, dat we naar vluchtelingen uit Hongarije hadden gezwaaid.

Ik werd leraar in het basisonderwijs en had een leerling met een Hongaarse achternaam. Tijdens een gesprek met de vader kwam het zwaaien naar de trein aan de orde. We hadden beiden eenzelfde herinnering. Het kon bijna niet anders, of hij had in die trein gezeten. Hij had die herinnering ook. Vrijheid kwam natuurlijk ter sprake en hij vertelde, dat het voor hem het gevoel opriep niet meer bang te hoeven zijn. Nu help ik mensen die als vluchteling hier zijn, met de Nederlandse taal. Een paar keer heb ik mee mogen meemaken, dat ze de Nederlandse nationaliteit krijgen. Op zo’n moment gebeurde er iets met die mensen dat ik niet onder woorden kon brengen en als ik er dan later naar vroeg, vertelden ze: “Ik hoef nu niet meer bang te zijn”.

Vreemd , mensen die uit een situatie van onvrede of gevaar komen, zijn niet meer bang als ze  bevrijd zijn.

75 jaar vrijheid, is 75 jaar niet meer bang hoeven zijn. Dus meer dan de moeite waard dat te vieren.

Bert Evers
Gepensioneerd leraar basisonderwijs.

Comments are closed.