Column – 75 jaar vrijheid

Column – 75 jaar vrijheid

Waarom vieren we dit eigenlijk? Omdat 75 een mooi rond getal is? Driekwart eeuw vrede in Nederland? Het klinkt als een mooi moment. Maar natuurlijk is het veel meer dan dat. Nooit eerder kenden wij zo’n lange periode van vrijheid. Na de tweede wereldoorlog begon de Europese samenwerking al in 1946. In 1948 tekenden wij het verdrag van de universele rechten van de mens. Iedereen was in eerste instantie mens, dus geen Christen, Jood of Moslim, geen Nederlander, Duitser of Brit, nee, gewoon mens.

Die samenwerking en dat verdrag maken dat wij nu kunnen vieren.

En laten we dat maar doen, want het eeuwfeest is pas over 25 jaar. En statistisch gezien lijkt dat een haast onhaalbaar jubileum.

Niet omdat wij de ingrediënten niet in huis hebben om nog 25 jaar in vrijheid door te leven, maar vooral omdat in de huidige tijd te vaak vergeten wordt waar wij onze vrijheden aan te danken hebben.

Natuurlijk was de bevrijding van de Duitse bezetter essentieel om deze 75 jaar in te luiden, maar de echte basis voor blijvende vrijheid werd daarna gelegd. Een mens is in eerste instantie mens. Geen geloof of nationaliteit. Je moet samenwerken als waarborg om oorlogen te voorkomen.

En juist dat stemt sceptisch over het halen van de 100 jaar. Nationalisme lijkt deze dagen een geaccepteerd fenomeen. De Britten stemden in een referendum om toch in eerste plaats Brits te zijn. Ook in Nederland zijn er geluiden waaruit blijkt dat veel Nederlanders denken dat het oké is om in eerste instantie Nederlander te zijn. Daarnaast zijn sommige mensen weer in eerste instantie Moslim, sommigen uit eigen beweging, velen omdat een ander hen in eerste instantie zo ziet, beide redenen zagen aan de stoelpoten van onze vrijheid en vrede.

Men lijkt zo gewend aan de vrijheid, dat men die voor lief neemt.

Ik heb recht op vrijheid, desnoods ten koste van jou.

Weg met de Europese samenwerking, schijt aan de universele rechten van de mens.

De ironie zit hem er vooral in dat juist die mensen zichzelf graag realist noemen. Totaal blind voor de feiten, de redenen waarom wij nu dit feest mogen vieren.

Natuurlijk is het heerlijk dat je je, elke dag die je in vrijheid over straat loopt, niet bewust bent van de reden waarom dat het geval is. Natuurlijk is het heerlijk om te kunnen zeggen wat je wil zonder dat je ’s nachts van je bed wordt gelicht. Je kan religieus zijn, maar daar ook openlijk je bedenkingen over hebben. Je kan politiek van links tot rechts, liberaal tot conservatief, jouw voorkeuren uitspreken in de manier hoe ons land volgens jou bestuurd zou moeten worden. Dat is allemaal vrijheid. Niet zomaar, maar van een ongekende omvang.

Kijk, daarom moeten wij deze 75 jaar vieren. Uit dankbaarheid dat wij niet dagelijks bang te hoeven zijn dat de vrijheid je elk moment kan worden afgenomen. Maar ook zeker als wake-up-call. Opdat wij de vrijheid niet voor lief nemen. Niet vergeten welke ingrediënten nodig waren en zijn om deze vrijheden in stand te houden.

Want wat zou het mooi zijn om over 25 jaar te kunnen vieren dat we een eeuw in vrijheid leven.

Korneel Evers, 40 jaar, oud Wierdenaar (Lid van comité van aanbeveling Stichting Vier de Vrijheid Wierden Enter)

Opgegroeid in Wierden. Bekend in Wierden van o.a. PleeBekBieHek, Wierden Night Live Bigband. Bekend in den lande door o.a. de film “De Heineken ontvoering” en deelname aan “De slimste mens”.

Comments are closed.