Appelhofstraat – Onze Strijders

Appelhofstraat – Onze Strijders

De Appelhofstraat is één van de oudste straten van Wierden en kent derhalve dan ook zijn eigen verhalen en gebeurtenissen uit de jaren 40-45.

Een aantal huizen in deze straat draagt nog steeds sporen van de oorlogstijd. Op onder andere de woning op nr. 10 zijn de sporen van inslagen van kogels en granaatscherven te zien. Het dieptepunt van de oorlog in de Appelhof was de deportatie van de Joodse familie Leeser vanaf nr. 14. Hieraan herinneren de Stolpersteine voor deze woning.

Aan het begin van de Appelhofstraat stond direct na de bevrijding  een bevrijdingsboog die door de toenmalige bewoners van de Appelhof is neergezet. Bij het bouwen van de boog is besloten om de Buurtvereniging Appelhofstraat op te richten. De buurtvereniging viert dit jaar dus ook zijn 75 jarig jubileum en is daarmee (zover bekend) de oudste buurtvereniging van Overijssel. Op het spandoek aan het begin van de straat ziet u een afbeelding van deze boog.

In de straat treft u verder spandoeken aan met daarop afbeeldingen van de geallieerde vliegtuigbemanningen die neergehaald zijn boven de Gemeente Wierden. Deze jonge helden zijn begraven op het kerkhof aan het eind van de straat. Loop hier gerust naar toe om ze te eren. Deze jonge strijders gaven hun leven voor onze vrijheid waardoor wij nu in staat zijn dit feest te vieren.

Lichtroute