Wijk ’t Loo is bijna klaar voor opbouw lichtroute

Wijk ’t Loo is bijna klaar voor opbouw lichtroute

Bijna alles is in gereedheid om ons thema “kersttrein 1944” op te gaan bouwen aanstaande zaterdag de 16e april.

Op de 1e kerstdag 1944 is er een trein onderweg vanuit Zeeland naar Duitsland met 1400 dwangarbeiders. Vlakbij het station in Wierden wordt de trein beschoten door Engelse gevechtsvliegtuigen. Helaas wisten ongeveer 1100 mensen niet te ontkomen of anders gezegd, 300 mensen wisten juist WEL met hulp van vele Wierdenaren te ontkomen. De 1100 mensen werden tijdelijk afgevoerd naar de fabriek van Scholten aan de Violenhoeksweg. De ligt bij de huidige wijk Het Loo. Vandaar ook onze keuze voor dit thema. Van de 1100 afgevoerde mannen keerden er 40 nooit meer terug!

Met de oorlog in de Oekraïne is ons thema en de thema’s van alle andere buurten actueler dan wij 2 jaar geleden ooit hadden kunnen bedenken.

Door dit verhaal te laten zien hopen wij bij te dragen aan de bewustwording voor jong en oud dat vrijheid niet gratis is en vraagt om keuzes…

Dit verhaal gaan wij uitbeelden op 12 grote doeken en het thema begint met twee “zware” zuilen en eindigt met twee bevrijdingszuilen. Inmiddels hebben wij ook nog de beschikking over een vliegtuig welke wij nog gaan overschilderen in camouflage kleuren en een plek gaan geven aan de route.

OPDAT WIJ NIET VERGETEN !