Wierden West – Het verzet kraakt

Wierden West – Het verzet kraakt

Het is al weer meer dan 78 jaar geleden dat de grootste bankroof in Nederland aller tijden is beraamd bij voorheen Slagerij Eshuis aan de 1e Esweg in Wierden. De buit 46 miljoen gulden! Het geld was bedoeld voor de stakende spoorwegmedewerkers en hun gezinnen. Om dit indrukwekkende verhaal te kunnen vertellen, is niet één straat maar een hele wijk gewijd aan dit thema.

Enthousiaste bewoners van deze wijk hebben alles zelf gemaakt. Met een begroting van €3000,00 hebben wij een hele wijk versierd en het verhaal van de grootste bankroof in de wijk “wierden West” uitgebeeld.

Zo wordt er een inkijkje gegeven in de slagerij waar het plan van de grootste bankroof is bedacht. Hierbij wordt de sfeer uit die tijd wordt weergegeven.

Bovenstaande foto is 1 van de doeken waarbij een impressie wordt gegeven van de avond dat het plan bedacht is. De muur is een onderdeel van een deel van het kozijn waarachter de vergadering uitgebeeld wordt.

Het bankgebouw zal in de wijk niet ontbreken. Met maar liefst 5 meter hoog zal dit op de route imposant zijn.

Vanuit de bankkluis wordt het geld in kisten geladen in de vrachtauto van Willem Meenks uit Rijssen. Ook deze vrachtauto is op bijna ware grootte nagebouwd.

Het tragische einde wordt niet vergeten. In het vervolgd op de route wordt uitgebeeld dat Berend Bruynes per toeval werd gefouilleerd en opgepakt met valse persoonsbewijzen. Na veel aandringen komen de Duitsers erachter waar het geld verstopt is

Uiteindelijk worden 7 verzetsstrijders opgepakt en op transport gezet naar kampen in Duitsland…..  6 van hen laten er hun leven. Dit waren Gerard Nijland, Willem Meenks, Douwe Mik, Berend Bruynes, Derk Smoes en Gerard Frielink. Hendrik Frielink (broer van Gerard) heeft het overleefd.

Aan het einde van de verzet kraakt route is er een gedenkteken.

Naast het in stand houden van deze herinnering heeft dit bijgedragen aan de saamhorigheid in de wijk. Zo zijn er klussers, naaisters, lassers, regelaars, koffieschenkers en niet vergeten de mensen die voor opslag hebben gezorgd. Iedereen draagt zo zijn steentje bij.

Hierbij een kleine impressie van voorjaar 2020 van diverse werkzaamheden:

2021:

Na 1 jaar moest er verhuisd worden van pand Zwijnenberg naar onderkomen fam. Ploert. Ook na 1 jaar “stilte” gelijk saamhorigheid in de buurt en en diverse buurtgenoten hielpen mee om alle objecten naar een nieuw onderkomen te brengen!

Waarom zij denken kanshebbers te zijn voor de hoofdprijs:

  • Een hele wijk doet mee. Je kent nu meer mensen dan voorheen.

Het zorgt voor verbinding, plezier en noaberschap in deze wijk.

  • Alles is zelfgemaakt. Van vrachtauto tot straat versiering.
  • Een strakke begroting en veel eigen inbreng van materiaal en inzet houden de kosten laag.
  • Als het bevrijdingsfeest en lichtroute zijn geweest stopt het niet. De doeken worden geschonken aan de Historische Kring zodat zij dit verhaal door kunnen vertellen op evt. scholen, tentoonstelling etc.

Dit stuk is ingezonden namens de denktank van wijk “Wierden West”. Deze wijk bestaat uit de volgende straten:

  • Wethouder van Burenstraat;
  • Jalinkstraat;
  • Jacobsonstraat (vanaf Jalinkstraat t/m Nijverdals straat);
  • Emmastraat;
  • Eerste Esweg (vanaf Jalinkstraat t/m Jan Jansweg);
  • Jan Jansweg (deel dat aan 1e Esweg grenst t/m Emmastraat)

Dit project is mede mogelijk gemaakt door vele bewoners van bovengenoemde straten, garage Zwijnenberg, stichting Kandjoli, stichting de Welle Wierden, van Buuren Wierden en familie Ploer Dwarsweg.