Publicaties over luchtaanvallen op Wierden door Historische Kring

Publicaties over luchtaanvallen op Wierden door Historische Kring

Volgend op de publicaties over de bevrijding van Wierden, zal de Historische Kring Wederden in samenwerking met de stichting vier de vrijheid Wierden Enter met ingang van 23 april tot en met zondag 3 mei 2020 elke dag een hoofdstuk over de Tweede Wereldoorlog publiceren. Dit keer worden de diverse luchtaanvallen op Wierden toegelicht, in 12 afleveringen.

Wierden is strategisch gezien een belangrijk verkeersknooppunt, waar auto-, en spoorwegen uit het noorden (via Zwolle) en het westen (via Apeldoorn) samen komen en via o.a. Almelo/Hengelo richting Duitsland lopen. Het is daarom niet verwonderlijk dat de geallieerden in de laatste 12 maanden van de oorlog in toenemende mate luchtaanvallen (beschietingen en bombardementen) uitvoerden op doelen gelegen voor het oprukkende geallieerde front. Auto’s, treinen, schepen en de bijbehorende infrastructuur werden regelmatig bestookt om de Duitse logistiek zo veel mogelijk te hinderen en ook Wierden en de directe omgeving ontkwamen daar niet aan.

Deze 12 hoofdstukken bestaan elk uit een “Wierdens deel” en gegevens over het betreffende squadron plus de technische specificaties van de vliegtuigen, uiteraard met de nodige afbeeldingen. De samenstellers pretenderen absoluut niet om volledig te zijn met deze serie, maar hebben gebruik gemaakt van de op dit moment beschikbare gegevens.

De publicaties zijn (net als voorheen) te vinden op de Facebookpagina’s en de websites van de HKW en van de stichting Vier de Vrijheid Wierden Enter (https://www.vrijheidwierdenenter.nl/luchtaanvallen-op-wierden/) of hieronder (iedere dag wordt er één hoofdstuk toegevoegd).

Hoofdstukken

Reacties zijn gesloten.