Bevrijdingsfeest in de gemeente Wierden groot succes!

Bevrijdingsfeest in de gemeente Wierden groot succes!

Het bevrijdingsfeest 2022 in de Gemeente Wierden, 77 jaar na het einde van WO-2, is een groot succes geworden. Er zijn maar liefst 35 activiteiten/bijeenkomsten geweest en 50 buurten hebben iets gebouwd voor de lichtroute. In de periode van 7 april tot en met 5 mei hingen overal in de gemeente de bevrijdingsvlaggen uit. En Stichting Vier de Vrijheid Wierden Enter ziet graag dat dit een jaarlijkse traditie wordt.

Daarnaast stimuleerde de Stichting in de hele provincie om een oud gebruik in ere herstellen: kerkklokken luiden op de lokale bevrijdingsdag  (in Hoge Hexel op 7 april, in Wierden en Enter op 9 april) en op de nationale bevrijdingsdag 5 mei ’s morgens om 08.00 uur. In onze gemeente gebeurde dit voor het derde jaar op rij. Het is een goed oud gebruik: op 5 mei 1945 ondertekenden de Canadese generaal Foulkes en de Duitse generaal Blaskowitz in Hotel de Wereld te Wageningen het capitulatiedocument, zoals dat een dag eerder is opgesteld op de Lüneburger Heide. Vanaf dat moment hebben in meerdere plaatsen op 5 mei ‘s morgens om 8.00 uur de kerkklokken geluid. Het gebruik was wat weggezakt, maar wij hebben als Stichting elke Gemeente in Overijssel gevraagd dit gebruik in ere te herstellen. De Stichting heeft het voornemen om dit klokken luiden onder te laten brengen bij het immaterieel erfgoed.

Aan het bestuur van de Stichting Vier de Vrijheid  Wierden Enter is afgelopen week veelvuldig de vraag gesteld: wat gaat de Stichting Vier de Vrijheid Wierden Enter nu doen? Kunnen we elk jaar iets tegemoet zien, of moet er worden gewacht op een volgend jubileumjaar?

Stichting Vier de Vrijheid Wierden Enter blijft bestaan. Ideeën zijn ontzettend welkom. Vooral activiteiten samen bedenken, samen organiseren en samen doen hebben vele buurten ontzettend gewaardeerd. En alle inwoners mogen hier een steentje aan bijdrage. Stuur uw ideeën op naar info@vrijheidwierdenenter.nl

Wat kunt u nog blijvend doen ter herinnering aan de gebeurtenissen in de tweede wereldoorlog? In de afgelopen periode is een boekje gemaakt door Kees Kroon met wandel-, fiets- en autoroutes langs alle plekken waar vliegtuigen zijn gecrasht, de oorlogsmonumenten, de Stolpersteine en meer plekken met zichtbare oorlogsherinneringen. Bij alle crashlocaties zijn borden geplaatst en in het boekje kunt u de afbeeldingen van de vliegtuigen zien en lezen. Het boekje “Wegen tussen heden en verleden” is voor € 3,99 te koop bij boekhandel Reterink, Engbers & Olthuis en Historische Kring Wederden in Wierden én bij boekhandel Primera in Enter.

U kunt nog de expositie “WIEJ BINT VRIEJ” bezoeken bij de Historische Kring Wederden in de Van Buurenstee aan de Appelhofdwarsstraat te Wierden. De toegang is gratis incl. kopje koffie/thee, een vrije gift wordt op prijs gesteld. Openingstijden: wo en do:14.00-17.00 uur, vrijdag 14.00-20.00 uur, zaterdag 11.00-16.00 uur. De expositie is te bezoeken tot en met 11 juni 2022.

Als Stichting Vier de Vrijheid Wierden Enter en initiatiefgroep Lichtroute willen we alle inwoners bedanken voor hun inzet, ijver, creativiteit, SAMENWERKING, enz. enz.

HET BEVRIJDINGSFEEST HEEFT AL ONZE VERWACHTINGEN VER OVERTROFFEN !!!

IEDEREEN HARTELIJK BEDANKT !!!

Comments are closed.