Bevrijdingsvlaggen zijn uitverkocht!

Bevrijdingsvlaggen zijn uitverkocht!

De inwoners van onze Gemeente Wierden hebben massaal gehoor gegeven aan onze oproep om te gaan vlaggen met de bevrijdingsvlag in de periode van 7 april tot en met 5 mei. De bevrijdingsvlaggen zijn daardoor voor dit jaar uitverkocht. Bij een nabestelling duurt de levering te lang om deze vlaggen nog voor 5 mei geleverd te krijgen. De winkeliersvereniging is voornemens  komende winter voldoende bevrijdingsvlaggen te bestellen voor de bevrijdingsperiode volgend jaar.

Wij als stichting Vier de Vrijheid zullen dan ook weer hand en spandiensten verrichten zodat iedereen de mogelijkheid krijgt een bevrijdingsvlag te kopen geeft voorzitter Ria Broeze aan.

We gaan er vanuit dat volgend jaar in 2022 ons grote bevrijdingsfeest gehouden kan worden en iedereen die wil dan mee kan doen met de bevrijdingsvlaggen.

Namens de Stichting Vier de Vrijheid willen we iedereen bedanken die gehoor heeft gegeven aan onze oproep om de tradities van het vlaggen en luiden van de klokken in ere te herstellen:

  • De bevrijdingsvlag elk jaar laten hangen van 7 april tot en met 5 mei, met uitzondering van 4 mei dan gaat de nationale vlag half stok
  • Het luiden van de kerkklokken op de dag van bevrijding ’s morgens om 8.00 uur en dan 15 minuten lang. Hier hebben kerken ook volop aan meegewerkt op 7 april te Hoge Hexel en op 9 april te Wierden en Enter. We vragen de kerken deze traditie ook uit te voeren op 5 mei ’s morgens om 8.00 uur ook 15 minuten lang.

Deze tradities zijn een oud gebruik. Nadat de capitulatie in Wageningen getekend was op 5 mei 1945 werden de kerkklokken geluid elk jaar op 5 mei om 8.00 uur ’s morgens. Deze traditie was verwaterd, maar dankzij onze actieve kosters van de kerken is dit in onze Gemeente Wierden weer een traditie geworden. Allemaal met de achterliggende gedachte: OPDAT HET NIET WEER GEBEURE!

Comments are closed.