De bevrijding van Wierden op 9 april 1945

De bevrijding van Wierden op 9 april 1945

In en rond Wierden was het onwezenlijk stil in de eerste vroege uren van maandag 9 april 1945, maar dat werd al snel anders. Na een nacht zonder incidenten ging bij het eerste licht peloton 9 van A-compagnie van de Algonquins voorwaarts om peloton 8 af te lossen in het bruggenhoofd bij ten Bos. Informatie van diverse bronnen die binnen druppelde op het hoofdkwartier van de Algonquins, gaf aan dat de vijand zich naar alle waarschijnlijkheid uit Wierden had terug getrokken. Op basis van deze informatie besloot men om peloton 13 van C-compagnie op te laten rukken over de Almelosestraat, langs het bruggenhoofd bij ten Bos, richting het dorp.

Hierbij werd geen tegenstand ondervonden en rond 07.00 uur verschenen de eerste Algonquins in het dorp, spoedig gevolgd door de eerste tanks van de South Alberta’s.

Wierden was bevrijd !!!!

Comments are closed.