Gedenkborden geplaatst bij crash-locaties

Gedenkborden geplaatst bij crash-locaties

In het kader van het motto “Opdat wij niet vergeten” werd door Kees Kroon van de Historische Kring Wederden enige tijd geleden in overleg met de gemeente Wierden een initiatief ontplooid om nabij alle locaties waar in Wierden een vliegtuig is neergekomen gedurende de Tweede Wereldoorlog een gedenkbord te plaatsen. De Stichting “Vier de vrijheid Wierden Enter” heeft vorig jaar dit project op zich genomen en aangezien recent de betreffende vergunning door de gemeente werd afgegeven konden de borden j.l. zaterdag worden geplaatst. Het betreft acht crashlocaties plus de voormalige V-1-lanceerbaan.

Op deze borden staat onder meer een tekst met wetenswaardigheden, een afbeelding van het toestel en gegevens betreffende de bemanning.

Het betreft de volgende toestellen / locaties:

1. Junkers 88 bommenwerper van de Luftwaffe neergekomen op 25 mei 1940, aan de Veldkampszijweg nabij de Hexelseweg.

2. Vickers Wellington bommenwerper van de Royal Air Force neergekomen op 10 augustus 1942, nabij Saamsweg nr. 2 (Piksen),

3. Handley Page Halifax bommenwerper van de Royal Air Force neergekomen op 14 mei 1943, aan de Kippershoekweg nabij de Enterweg.

4. Handley Page Halifax bommenwerper van de Royal Air Force neergekomen op 24 mei 1943, aan de Blokkendijk (Zuna) nabij de Provincialeweg.

5. Focke Wulf 190 jachtvliegtuig van de Luftwaffe neergekomen aan de Klokkendijk (Notter), nabij de Grimberghoeve.

6. Messerschmitt 110 nachtjager van de Luftwaffe neergekomen aan de Vriezenveenseweg, tegenover nr. 48.

7. AVRO Lancaster bommenwerper van de Royal Air Force neergekomen aan de Smeijersdijk (Zuna), nabij nr. 2 (camping).

8. Messerschmitt 262 straalvliegtuig van de Luftwaffe neergekomen aan de Voorbroeksweg (Ypelo), nabij nr. 7.

9. V-1 lanceerbaan aan de Ypeloweg bij het Haarbos.

De fiets- en auto-routes in het kader van de festiviteiten van 76 jaar bevrijding in 2021 komen niet alleen langs deze borden, maar ook langs tal van andere bijzondere locaties m.b.t. de Tweede Wereldoorlog zoals monumenten, stolpersteine, enz. Er was een formele onthulling van één van de borden gepland, maar gezien de coronacrisis is dit geannuleerd. Met behulp van bovenstaande gegevens kunt u vanaf heden reeds deze borden bewonderen.

De acht toestellen en de V-1.

Het bord van de Halifax aan de Kippershoekweg.

Geef vrijheid door. Ook de jongere generatie is geïnteresseerd in een stukje lokale historie. Thijs hielp mee om de borden te plaatsen met zijn papa en opa.

Comments are closed.