Wierden Centrum – De Kleine Muis

Wierden Centrum – De Kleine Muis

U stelt de vraag: Waarom zou jullie groep/wijk de hoofdprijs moeten winnen? Ja, waarom wij eigenlijk? We doen voor ons plezier mee, dus. Maar bij wat langer nadenken: Waarom zouden wij die prijs eigenlijk niet moeten winnen? Hierbij het antwoord op de vraag.

In onze buurt (centrum Wierden) woonde Gerard Niezink. Adres: Nijverdalsestraat 21. Hij was lid van het verzet en deed dat onder de naam: De Kleine Muis. Het was heel vanzelfsprekend dat, dat het thema moest worden van onze buurt voor de versiering tijdens het feest rond 75 jaar vrijheid.

Waarschijnlijk zijn wij daarmee ook de enige buurt die een Wierdense verzetsman in het licht zet tijdens deze herdenking. De bewoners waren enthousiast en hebben honderden muizen gehaakt. Mevr. Niezink woonde nog op het adres en vond het een eer dat er op die manier aan haar man gedacht werd. Een kleinzoon maakte ooit een tekening van De Kleine Muis voor zijn opa. Zie de tekening boven deze brief. Deze muis werd uitvergroot en komt als lichtobject in de tuin aan de Nijverdalsestraat 21 te staan.

We prijzen ons gelukkig, dat de Mariaschool bij onze buurt hoort en dus konden we de leerlingen betrekken bij het feest. Er zijn gastlessen gegeven over De Kleine Muis. Door te tekenen, muizen van allerlei soort te maken en het knopen van de kransen hebben ze meegeholpen aan de versiering van onze buurt.

Heel bijzonder is, dat mevrouw Niezink veel van het gemaakte nog heeft kunnen zien. Ze was ernstig ziek en moest worden opgenomen in een hospice. Daar zijn we naar toe gegaan met het lichtobject, een krans en een aantal muizen. Tot haar dood heeft ze een gehaakte muis bij zich gehad in haar tas. Ze heeft er van genoten en keek er naar uit het allemaal nog echt te kunnen zien. Helaas gooide Corona roet in het eten en kon het feest niet gevierd worden. Op 8 juni 2020 is mevr. Niezink overleden.

Dus reden genoeg om te denken, dat wij wel in aanmerking komen voor de prijs. Inmiddels zijn we de voorbereiding weer opgestart en zien uit naar het feest.