Notter / Nieuwe Hoeksweg – Klokkendijk – Ireneweg – Bomkrater

Notter / Nieuwe Hoeksweg – Klokkendijk – Ireneweg – Bomkrater

De bijeenkomst van ‘Vier de vrijheid’ voor Notter-Zuna, in november 2019, over deelname aan de lichtroute is door enkele enthousiaste buurtgenoten bezocht. Zij hebben binnen onze buurt het voorstel gedaan om ook deel te nemen. Na de eerste oproep hebben vrijwel alle ‘noabers’ – van jong tot oud – zich spontaan aangemeld.

Voor het juiste en echte verhaal hebben we oudere (oud)-inwoners geïnterviewd. In het najaar van 1944 is in het weiland naast de boerderij van de familie Kleinjan aan de Klokkendijk 44 – nu Nieuwe Hoeksweg 8 – een bom ingeslagen. Engelse bommenwerpers vlogen dag en nacht om Duitsland te bombarderen. Een van de vliegtuigen moest vanwege een Duitse ‘jager’ een bom droppen, om meer wendbaarheid te krijgen. Het idee om naar aanleiding van deze inslag een bomkrater uit te beelden, op steenworpafstand van de werkelijke bominslag, was snel geboren.

Na enkele overleggen zijn we samen met veel plezier aan het werk gegaan. Enkele mannen hebben met veel passie én geduld het skelet van de bom gemaakt. Een kunstenares in onze buurt heeft van de gevolgen van de inslag een 3D-verbeelding gemaakt; een brandende boerderij, die aan de buitenkant van de bom op meshdoek is geprojecteerd. Er is in verschillende groepjes gewerkt om het doek in de juiste vorm en passend te maken, de verlichting aan de binnenkant van de bom aan te brengen en de krater te graven. Toen we zover waren om een proefopstelling van de bom te maken werd ons mooie plan ‘on hold’ gezet door Covid-19. Nu de coronamaatregelen versoepeld zijn, pakken we de draad weer op. De komende weken gaan we zo hier en daar wat bijwerken en zetten we de laatste puntjes op dat i!

Waarom wij denken kanshebber te zijn voor de hoofdprijs:

  • De bom hangt dreigend boven de met water gevulde krater. De gevolgen van de inslag zijn verbeeld op de sterk uitvergrote en verlichte bom. Ruim 75 jaar na de inslag heeft de natuur zich hersteld en is de krater gevuld met water, symbool van reinheid. De oerelementen water, vuur, aarde en lucht gaan de verbinding aan, waarbij de herinnering aan het verleden en de mogelijkheden van het heden zichtbaar worden.
  • Na jaren waarin velen van ons gelukkig geen oorlog kennen, realiseer je je vaak niet dat het ook anders kan. Voor onze buurt reden om mee te doen aan ‘Vier de vrijheid! We zijn blij en dankbaar dat we in vrijheid leven én dat we dat mogen vieren! Want vrijheid is voor ieder mens een eerste levensbehoefte!