Hoofdstuk 9 – Zondag 8 april
Het weer: Bewolkt in de ochtend. Heldere middag. Koele wind. Zicht goed.
Nadat ze gedurende de afgelopen dagen hun posities langs de oost- en met name langs de zuidzijde van het Twentekanaal bij Delden hadden uitgebreid, staken Canadese eenheden deze ochtend massaal dit kanaal over tussen Wiene en Lochem en rukten snel noordwaarts op, waarbij ze Goor, Markelo en Holten bevrijdden. De Duitsers bij Wierden dreigden door deze actie omsingeld te worden, nl. vanuit het noorden (vanaf de Vossebos) en nu ook vanuit het zuiden vanuit de richting Goor.
In de voorgaande nacht slaagden de Algonquins er in het bruggenhoofd bij ten Bos uit te breiden, maar de Duitse tegenstand vanuit Wierden bleef onverminderd fel en sterk en van verder oprukken naar het dorp was nog steeds geen sprake. Opnieuw riepen de Canadezen de hulp in van Typhoon jachtbommenwerpers om te trachten met name de kanonnen op het v.d. Berg plein uit te schakelen. Ook deze aanval bereikte niet het beoogde doel, maar er werd helaas wel veel schade aangericht aan onder meer de pastorie van de NH kerk, de kerk zelf en het gemeentehuis.
Een peloton van de Algonquins waagde nog een poging om de Duitsers uit de Klumpershoek/het Zuidbroek te verdrijven, maar zonder resultaat, gezien de onverminderde sterke weerstand door de Duitsers vanuit dat gebied.
Doordat het front nabij Wierden nu relatief statisch was geworden, konden de Algonquins in het betreffende gebied zich enigszins ontspannen. D-compagnie verplaatste zijn hoofdkwartier naar een volgens de Canadezen zeer elegant buitenhuis, dat nog niet door de oorlog was beschadigd, nl. villa het Wendelgoor van de familie Palthe (ten noordoosten van de kop van het kanaal) en de mannen kregen allen een welverdiende rust.
In de loop van deze verhoudingsgewijs rustige dag gebeurde echter het volgende incident:
Geheel onverwacht reed een Canadese jeep van het South Alberta Regiment in volle vaart over de Almelosestraat door de Canadese linies heen, rechtstreeks Wierden in en op de Duitse kanonnen op het v.d. Berg plein af. Even later hoorden de verraste Algonquins in het bruggenhoofd bij ten Bos hoe de Duitsers het vuur openden. Na slechts enkele minuten werd het angstvallig stil en men vreesde het ergste voor de inzittenden van de jeep. Een kleine patrouille van de Algonquins, die vrij kort na het incident werd uitgezonden om na te gaan wat er was gebeurd, sloop door de tuinen van de huizen langs de Almelosestraat en zag de jeep bij het kanon op het v.d. Berg plein staan. Het voertuig was zwaar beschadigd en de bestuurder hing levenloos over het stuur, terwijl van de tweede inzittende geen spoor te bekennen was. De bestuurder, soldaat Wickstrom, kreeg van de Duitsers een tijdelijk graf in de tuin van de Zwaan, waarop een houten kruis met de inscriptie “hier ruht der Kanadiër Wickstrom gefallen 8. IV 1945” werd geplaatst. Dit kruis kwam in de zomer van 1945, toen Wickstrom werd herbegraven op de RK begraafplaats in Wierden, in het bezit van de familie Krommendijk (eigenaar van de Zwaan) die het enige jaren geleden aan de HKW schonk. Wickstrom werd uiteindelijk op het Canadese Oorlogskerkhof op de Holterberg definitief te rusten gelegd. De andere inzittende, soldaat Christian, was door de Duitsers gevangen genomen, maar werd de volgende dag al weer bevrijd. Eén beoordeling van deze actie was, dat beide mannen waarschijnlijk geen idee hadden, dat de strijd om Wierden nog in volle gang was toen zij het dorp inreden. Een andere lezing luidde, dat het hier ging om een heldhaftige poging om de Duitse kanonnen op het v.d. Berg plein uit te schakelen.
Aan het begin van deze avond werd het vuren van Duitse zijde duidelijk minder en merkte de Wierdense bevolking, dat de Duitsers aanstalten maakten om weg te trekken. En inderdaad: in de loop van de nacht namen zij de wijk (naar zou blijken) richting Rijssen en Nijverdal. Dit was echter op dat moment nog niet tot de Algonquins doorgedrongen en tegen het vallen van de avond gingen zij weer naar 100 % paraatheid na deze voor hen relatief rustige dag.
Stichting Historische Kring Wederden.
Tommies in stelling in een schuttersput.
Algonquins in gevecht in het Zuidbroek.
Kruis en baret van trooper Wickstrom. De baret is helaas verdwenen, het kruis is bij de HKW.
Duitsers op de terugtocht. Alles wat wielen had werd gevorderd