Loomsweg – Flierweg – Wapendropping in het Hexelse Fleer
Het was begin september 1944. De bevrijding van Nederland was dichtbij en het verzet kreeg nu een ander karakter. Er zullen wapens komen en de verzetsmensen moesten meer gaan samenwerken.
Kapitein ‘Evert’ Lancker had met het Bureau Bijzondere Opdrachten (BBO) in Londen een wapendropping voorbereid. Deze wapendropping zou plaatsvinden aan de Loomsweg in het Hexelse Fleer. Met rode lampen werd de windrichting aangegeven en met een knipperende witte seinlamp werd de afgesproken seinletter doorgegeven zodat de piloot van de bommenwerper wist dat hij op de goede plek was. Daarnaast was er met het BBO een wachtwoord afgesproken: ‘Bericht voor Groote Jan: hartelijk gelukgewenst met je verjaardag’. Wanneer de radio dit wachtwoord omroept zullen uit omliggende dorpen verschillende verzetsmensen komen en het droppingsterrein bewaken.
Het actiecentrum bevond zich bij de familie Kamphuis op ‘het Kenkhuus’ aan de Kolonie.
Het afgesproken wachtwoord werd omgeroepen op de radio. De overalls werden aangetrokken, de rode lampen werden nagekeken en de witte seinlamp werd gecontroleerd. In kleine groepen gingen ze naar het droppingsterrein. Aan het einde van een zijpad stonden een aantal verzetsmensen klaar met paard en wagen om weg te brengen wat neerkomt. De teleurstelling was groot want er kwam die nacht niets. Lag het misschien aan het weer? Een paar dagen later speelde het verhaal zich opnieuw af. Ook toen kwam er geen vliegtuig.
In de avond van 11 op 12 september werd het wachtwoord weer omgeroepen op de radio. Ondanks eerdere teleurstellingen kwam het enthousiasme weer boven en gingen ze warm aangekleed en met de jaszakken vol brood naar het droppingsterrein. De tijd verstreek en het was erg koud. Opeens hoorden ze het zwakke geronk van een vliegtuig. De lampen flitsten aan en de seinlamp knipperde zenuwachtig. Het vliegtuig scheerde langs de rand van het terrein, zwenkte terug en kwam recht over de lampen van de lichtploeg. Vervolgens kwamen de parachutes naar beneden. Deze nacht werden er containers met wapens, munitie, springstof, radioapparatuur gedropt. Ook zijn hierbij 3 parachutisten gedropt. Deze 3 personen (de Nederlandse Majoor Henk Brinkgreve, de Amerikaanse Majoor John Olmsted en de Ierse Sergeant John Austin) vormden het ‘Jedburgh team’ codenaam ‘Dudley’, die in het bezet gebied het verzet probeerden beter te organiseren.
Het Dudley team (van links naar rechts: Majoor Brinkgreve, Sergeant Austin en Majoor Olmsted).
Tijdens de lichtroute (van 19 april t/m 5 mei 2022) neemt de buurt Loomsweg – Flierweg jullie mee naar de wapendropping, een belangrijke maar risicovolle gebeurtenis die in de Tweede Wereldoorlog heeft plaatsgevonden in het Hexelse Fleer. We willen het verhaal graag levend houden en daarom doen we mee aan deze lichtroute. Het gaat ons in eerste instantie niet om het winnen van een prijs, maar om het doorgeven van deze gebeurtenis met eerbied en dankbaarheid voor het werk van de verzetsmensen. Iedereen is van harte welkom om de wapendropping aan de Loomsweg te bekijken tijdens de lichtroute!
Foto gemaakt op 10 februari 2020 tijdens werkzaamheden ter voorbereiding op de lichtroute – wapendropping.