Zuna – Lancaster bommenwerper

Zuna – Lancaster bommenwerper

Op 23 september 1944 stortte een bommenwerper van de Britse Royal Air Force (Lancaster WS – U) neer aan de Smeijersdijk. Het toestel was onderweg naar het aquaduct bij Lasbergen, een belangrijke schakel in de Duitse logistiek.

De Lancaster werd onderschept door een Duitse nachtjager en in brand geschoten, waarna het in een tolvlucht naar beneden stortte. Het kwam vlak op zijn buik terecht en bleef fel door branden.

Aan boord had het een aardbevingsbom van het type ‘Tallboy’ van maar liefst 5.500 kg., op dat moment de grootste bom ter wereld. Door de klap, waarmee het toestel op de grond kwam, zijn waarschijnlijk scheuren in de mantel van de bom ontstaan, waardoor de vlammen de explosieve inhoud konden bereiken. De Tallboy explodeerde met een enorme klap., waarbij boerderijen tot in de verre omgeving werden beschadigd en er een enorme krater ontstond.

De gehele bemanning sneuvelde, maar de Duitsers wisten slechts drie van hen te identificeren. Zij werden ter aarde besteld op de oude algemene begraafplaats aan de Appelhofstraat. De andere vier bemanningsleden stonden sindsdien als vermist te boek.

In oktober 2006 werd het wrak geborgen, waarbij ook menselijke resten werden aangetroffen. Deze werden in augustus 2008 begraven naast de reeds bestaande graven van hun collega’s in het bijzijn van nabestaanden van de piloot uit Schotland. Op 23 september 2014, precies 70 jaar na de crash, werd aan de Smeijersdijk een herdenkingsplaquette onthuld.

Lichtroute