Notter – Executies

Notter – Executies

Locatie : 52°19’37.3″N 6°32’45.5″E (52.327029, 6.545981)

Op 29 maart 1945 werden nabij deze plek, aan de overzijde van de Rijssensestraat, daar waar nu het monument staat, 10 mannen door de Duitse bezetter gefusilleerd bij wijze van represaille.

In de nacht van 28 op 29 maart 1945 werden vijftien mannen geboeid de gevangenis van Almelo binnengebracht. Vier van hen kwamen uit cellen van een kazerne in Apeldoorn en elf uit een gevangenis in Zwolle. Nog vijf gevangenen, die al in Almelo waren, werden aan de groep toegevoegd. De meesten van hen waren verzetsmensen. Om halfzeven in de ochtend werd de groep in twee vrachtauto’s geladen. Bij de fabriek van Ten Bos aan de Almelosestraat te Wierden stopten de wagens. Tien mannen moesten uitstappen en op een rij op het fietspad gaan staan. Het was de groep uit Apeldoorn, de vijf die al in Almelo aanwezig waren en één uit de Zwolle groep. De mannen werden onder het oog van toevallige voorbijgangers en de tien overgebleven mannen uit Zwolle gefusilleerd. Vervolgens vertrokken de vrachtauto’s in de richting van Rijssen. Hier bij de ‘Grimberg’, aan de overzijde van de Rijssensestraat werd opnieuw gestopt. De overige tien gevangenen stapten uit en werden na een kort commando door de SD’ers doodgeschoten. Op bevel van de bezetter moesten de lichamen van de slachtoffers op beide plaatsen tot twaalf uur ’s middags blijven liggen.

Ter nagedachtenis aan:

Jacob Roël, Jacob Albers, Hendrik Bannink, Adriaan Hendriks, Albertus Huiberts, William Jakma, Eduard Keilholtz, Johan Langkamp, Hendrik Maaskant en Sico Sietzema.

Lees het hele verhaal op:

https://www.4en5mei.nl/oorlogsmonumenten/monumenten_zoeken/oorlogsmonument/2110/wierden%2C-monument-aan-de-rijssensestraat

Lichtroute