Notter – De Bomkrater

Notter – De Bomkrater

’n Dreehook, Notter > Nieuwe Hoeksweg – Klokkendijk – Ireneweg

In het najaar van 1944 is in het weiland naast de boerderij van de familie Kleinjan aan de Klokkendijk 44 – nu Nieuwe Hoeksweg 8 – een bom ingeslagen. Dat dit een enorme klap is geweest behoeft geen betoog. De inslag was tot in de verre omtrek  te voelen en te horen. De krater in het weiland was enorm. Om het weiland weer egaal te maken, is tot ver na de oorlog de krater meerdere malen aangevuld.

De boerderij van de familie Kleinjan was totaal ontzet, het dak was ingestort en de ruiten gesprongen. Op een van de slaapkamers lang het jongste dochtertje van de familie te slapen. Haar ledikantje lag vol met glas en wonder-boven-wonder bleef het meisje ongedeerd. Hoewel de boerderij behoorlijk gehavend was, kwam de familie Kleinjan met de schrik vrij. Ook de woning van de overburen, de familie Lammers, was beschadigd. De familie Lammers woonde in het toenmalige ‘armenhuis’ van Notter; ook hier waren ruiten gesprongen en er zat een flink gat in het trasraam van de voorgevel. De heer Lammers kreeg glas in een oog, maar kon gelukkig goed geholpen worden en het zicht in zijn oog behouden. Een inwoner van Notter, die op het moment van de bominslag voorbij fietste, werd de pet van het hoofd geblazen. Hij kroop van schrik in een nabij gelegen sloot. Toen het veilig leek, maakte hij rechtsomkeer naar huis. Tot zijn eigen verbazing vond hij zijn pet, een eind verderop in de sloot terug. Ook andere inwoners van Notter kwamen, nieuwsgierig geworden door de knal, kijken wat er was gebeurd. Zoals het goede noabers betaamt, werd de familie Kleinjan direct geholpen en werd geregeld dat zij tijdelijk in het zogenaamde ‘doorgangshuis’ aan de Klokkendijk 17 konden wonen. Hier hebben zij, tot ze terug konden naar hun eigen boerderij, enkele maanden gewoond. Ook met het herstellen van de boerderij kregen zij hulp van de noabers. De ramen werden vernieuwd en de muren hersteld. In het nabij gelegen bos werden dennenbomen gekapt en van de stammen werd een nieuw dak op de boerderij gemaakt.

Het kunstwerk dat de buurtgroep ’n Dreehook in Notter maakt, bestaat uit een bom én bomkrater. De bom hangt dreigend boven de met water gevulde krater. De gevolgen van de inslag zijn verbeeld aan de buitenzijde van de sterk uitvergrote en verlichte bom. Nu, 75 jaar na de inslag, heeft de natuur zich hersteld en is de krater gevuld met water, symbool van reinheid. De oerelementen water, vuur, aarde en lucht gaan in dit werk een bijzondere verbinding met elkaar aan, waarbij de herinnering aan het verleden en de mogelijkheden van het heden zichtbaar worden gemaakt.

Lichtroute