Kruissteenweg – Algonquin Regiment

Kruissteenweg – Algonquin Regiment

Het bataljon van het Algonquin Regiment uit Canada landde op op 25 juli 1944 in Frankrijk, als onderdeel van de 10e Infanterie Brigade, 4e Canadese Pantserdivisie, en bleef vechten tot het einde van de oorlog in Noordwest-Europa.

Op maandagochtend 9 april 1945 was het in en rond Wierden onwezenlijk stil in de eerste vroege uren, maar dat werd al snel anders. Informatie van diverse bronnen leerde het Algonquin Regiment dat de vijand zich uit Wierden had terug getrokken en men besloot om een peloton op te laten rukken over de Almelosestraat,  langs het bruggenhoofd bij ten Bos, richting Wierden. Er werd geen tegenstand ondervonden en rond 7 uur verschenen de eerste Algonquins in het dorp, spoedig gevolgd door de eerste tanks en verkenningswagens van de South Alberta’s. Wierden was bevrijd !!!!

Met Wierden en omgeving bevrijd kregen de Algonquins orders om zich te verplaatsen naar Duitsland.  Nog deze zelfde middag vertrokken de tanks en pantserwagens van het South Alberta Regiment, de kanonnen van 15 Canadian Field Regiment plus het Algonquin Regiment met hun bondgenoten uit Twente richting noordoost Duitsland om daar de strijd voort te zetten.

Na de capitulatie van Nazi-Duitsland keerden de Algonquins terug naar Wierden, waar zij uit konden rusten en zich konden voorbereiden op terugkeer naar Canada, wat geleidelijk in het najaar van 1945 plaatsvond. Inde zomer en het najaar van 1945 ontstond er veel en goede banden tussen de Canadese bevrijders en de bevolking van Wierden en omgeving. 

Bedankt ! Thanks a lot

Lichtroute