Westervenne – NAD Kamp

Westervenne – NAD Kamp

Na de Nederlandse capitulatie op 15 mei 1940 bouwde aannemersbedrijf Bruns en Bonke uit Almelo een paar barakken op een terrein aan de Bruinehoopsweg en Oude Zwolseweg. Aanvankelijk werden hier Duitse militairen gelegerd die in de omgeving een militair oefenterrein aanlegden. Na ongeveer een jaar nam de NAD het kamp over en begon het fors uit te breiden, met als eerste bewoners gedemobiliseerde Nederlandse soldaten die de ontginningswerkzaamheden dienden aan te pakken. Hun inzet duurde meestal een half jaar, waarna zij afzwaaiden om vervangen te worden door een nieuwe ploeg. Aangekomen op het stationnetje van Wierden marcheerden de ‘grondwerkers’ het dorp uit naar de Vossenbosch met als wegwijzers uitgezaagde en uitgesneden houten bordjes. Ieder NAD-kamp had een erenaam en voor de Vossenbosch was dat ‘Maarten Harpertzoon Tromp’. Met veel bombarie werd op 10 augustus 1942 een reliëf van Tromp onthuld met onder de genodigden Anton Mussert, oprichter en leider van de NSB. De Vossenbosch werd uiteindelijk een relatief groot kamp met bijna 180 bewoners. Om het ‘werkobject’ (Wierdense veld) te bereiken moest men een half uur over een stoffige zandweg marcheren met de schoppen over de schouder. Ter plekke stonden een houten keetje en vele rijen met kipkarretjes, die gevuld met zand en plaggen afgevoerd dienden te worden over de daartoe aangelegde rails.

Als buurtvereniging het Westervenne willen wij jullie graag laten zien hoe de reis ging, die de grondwerkers aflegden van het kamp het Vossenbosch naar het Wierdense veld om daar ontgingswerkzaamheden uit te voeren.

Tijdens de reis door het Westervenne komt u langs verschillende boerderijen, waarbij wij de ontwikkeling in het gebied van de afgelopen 75 jaar laten zien en waarbij natuur en landbouw in een goede harmonie samen gaan.

NAD-kamp Vossenbosch 'Maarten Harpertzoon Tromp'
Lichtroute