Schietbaanweg – De schietbaan

Schietbaanweg – De schietbaan

Aan het eind van de tweede wereldoorlog was de schietbaan het doelwit van de bezetters met een toen  gedeeltelijke verwoesting tot gevolg. Dat gebeurde op 7 april 1945. In 1947 is ze hersteld met bielzen poorten en in gebruik gebleven door de rijkspolitie tot 1969.  Daarna is ze in verval geraakt en op initiatief van de Historische Kring Wederden door een werkgroep weer hersteld. De heropening was op 23 juni 2018. Tijdens de fietstocht ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding van Wierden willen we de Schietbaan als een van de weinig cultuurhistorische monumenten in Wierden weer voor het voetlicht brengen. Letterlijk door deze ’s avonds sfeervol te verlichten.

Niet iedereen weet dat we in Wierden een in Nederland unieke Schietbaan hadden en nu weer hebben. Uniek omdat de veiligheid voor de omwonenden gegarandeerd werd door een dubbele beveiliging namelijk kogelgeleiding door de poorten en opvang van afgedwaalde kogels in de aarden wal langs en achter de baan.

Uniek en verlicht! Dat is een mooie gelegenheid om even te stoppen bij de Schietbaan en over de baan te lopen en de informatie tot je te nemen of om even uit te rusten aan de picknicktafel.

Bij het weer in ere herstellen van de  Schietbaan hadden we als stichting de doelstelling om de zichtbaarheid en de beleving van de schietbaan voor omwonenden, sporters en inwoners te vergroten. Daar zijn we zeker in geslaagd want de schietbaan staat er weer volgens de oorspronkelijke tekening. Uitgegraven en zichtbaar  gemaakt in de natuur. Beleven doen we door er omheen te mountainbiken. Fietsers en toeristen bieden we middels infoborden de mogelijkheid om de geschiedenis tot zich te nemen en kennis te nemen van de herbouw-aanpak. Ook is beleven mogelijk door boven over de wal te lopen en de diepte te ervaren maar ook door er door heen te lopen en nog meer van de geschiedenis en de herbouw te weten te komen.

Lichtroute