Korianderhof – September 1944

Korianderhof – September 1944

Welkom in de Korianderhof. Onze buurt werd in de beginjaren 70 gebouwd langs de spoorlijn Wierden – Almelo. Een spoorlijn die er ook al in de Tweede Wereldoorlog lag en in de oorlogsgeschiedenis van Wierden ook een rol heeft gespeeld.

In september 1944 gingen er geruchten dat we bevrijd zouden worden, maar was dat echt zo?

Op 6 september 1944 stegen acht P-47 Thunderbolt jachtvliegtuigen op van een vliegbasis in Engeland.  De piloten hadden opdracht om ten oosten van de IJssel de wegen en de spoorlijnen te beschieten en auto’s en treinen van de Duitse Wehrmacht daarbij te vernietigen.

Soldaten van de Wehrmacht probeerden zich die dag met hun auto’s te verschuilen onder de bomen aan de Schietbaanweg, maar ze waren te laat en werden door de piloten van drie Thunderbolts beschoten. Hun auto’s werden daarbij totaal vernietigd.

De piloten van de andere vijf Thunderbolts hadden een ander doelwit gezien, namelijk een enorm lange olietrein. Deze olietrein stond vanaf de spoorwegovergang bij de Hexelseweg tot een paar honderd meter verder, na de fabriek van Höfkes. (Nu Van Buuren, Action en Albert Heijn)

De piloten beschoten de olietrein twee keer in de gehele lengte. De trein stond na 30 minuten grotendeels in vuur en vlam. Van de 27 tankwagons stonden er 19 in brand.

De rookontwikkeling was zo erg dat de bewoners in Almelo de verlichting in hun huis aan moesten doen en zelfs tot in Enschede en vlak over de grens in Duitsland was de rookontwikkeling te zien.

Drie dagen heeft deze brand gewoed. 

Ook op 1e Kerstdag 1944 werd in Wierden nog een trein beschoten, waarbij een aantal Zeeuwse mannen zichzelf het leven redt door uit de trein te springen en zich te mengen tussen het kerkvolk. Bij deze aanval vielen helaas vier doden en vele gewonden te betreuren.

En onze vrijheid kwam enkele maanden later, op 9 april 1945.

Lichtroute