Iepenlaan – De bevrijding van Wierden

Iepenlaan – De bevrijding van Wierden

Hier ziet u een wachtpost van het Canadese Algonquin Regiment met Duitse parachutisten in de bomen. Zij waren in April 1945 de bevrijders van Wierden. Na 5 dagen felle strijd tussen de Canadezen en de Duitsers werd Wierden bevrijd. Wierden werd verdedigd door de ervaren parachutisten van het Hermann Göring Divisie.

Vanaf 5 April deden de Canadese militairen van het Algonquin Reg. al een poging om de Duitse weerstand uit te schakelen. Dit lukte uiteindelijk pas op 9 April 1945.

Het Algonquin reg. werd bijgestaan door het Canadese South Alberta reg. met hun pantserwagens en Tanks. Ook hadden ze steun van het 15th Canadian Field reg. met hun zware kanonnen. Uiteindelijk na 5 zware dagen en nachten slaagden ze erin om de strijd om Wierden te winnen. Wierden was Bevrijd!!!!

Nadat de Canadezen “the figth for Wierden” hadden gewonnen trokken ze verder door naar Duitsland om zware gevechten te strijden in NoordOost Duitsland. Na de capitulatie keerden de Soldaten terug naar Wierden en omgeving om zich voor te bereiden op hun terugkeer naar Canada.

In de zomer van 1945 ontstonden er vele goede banden tussen de bevrijders van Wierden en de Wierdense bevolking. Die zomer werd namens de Wierdense gemeenschap een houten gegraveerd bord aan het Canadese Algonquin Regiment aangeboden ter herinnering aan de bevrijding van Wierden.

Het Algonquin Regiment

De Algonquins ontlenen hun naam aan een Indianen stam die eeuwen geleden leefden in Zuidoost Canada. Het ‘regimentswapen’ was en is nog steeds de kop van een ‘Moose’, een eland die in dat gebied veelvuldig voorkwam.

De wapenspreuk luidt: Ne Kah, Ne Tah. Dit betekent Wij Leiden, Anderen Volgen.

Lichtroute