Hooiland – Ardennenoffensief

Hooiland – Ardennenoffensief

In de zomer van 1944 had Duitsland zware nederlagen geleden waarin een belangrijk deel van het Duitse leger vernietigd was. Daarna waren de fronten echter tijdelijk gestabiliseerd zodat weer een pantserreserve kon worden opgebouwd. Adolf Hitler wilde nu die tanks inzetten voor een groot tegenoffensief waarmee hij de strijd in zijn voordeel hoopte te beslechten.

Op 16 december ging het offensief van start. Slecht weer bood de Duitse troepen dekking tegen de oppermachtige geallieerde luchtmacht. Het maakte echter ook de wegen van de Ardennen vrijwel onbegaanbaar. Door het gebrek aan brandstof en munitie moesten de Duitse tanks op 25 december bij Celles hun opmars staken.

Pas nadat het weer beter werd kon de Amerikaanse generaal Patton uit het zuiden te hulp komen. Jachtbommenwerpers teisterden de Duitse troepen. Uit alle fronten toestromende Amerikaanse pantserdivisies schiepen een grote geallieerde overmacht aan tanks. Hitler wilde niet toegeven dat het offensief mislukt was en beval Bastenaken in te nemen. Na zware strijd mislukte dat. Hitler gaf bevel de Ardennen te ontruimen en rond 25 januari waren de Duitsers weer terug op hun beginposities.

Zowel Duitsers als Amerikanen leden forse verliezen aan tanks en manschappen.

Memory, Oorlog & Vredesmuseum
Grotestraat 13
7443 BA Nijverdal
0548-750 677
http/www.memorymuseum.nl

Lichtroute