Het Loo – Kersttrein 1944

Het Loo – Kersttrein 1944

Op de eerste kerstdag 1944 is er een trein onderweg van Zeeland naar Duitsland. Aan boord waren ongeveer 1400 dwangarbeiders uit Zeeland en Zuid-Holland die in Duitsland te werk zouden worden gesteld.

Vlakbij het station van Wierden werd de locomotief beschoten door Engelse gevechtsvliegtuigen. Bij de beschietingen kwamen 4 mannen om het leven en in de chaos die ontstond wisten bijna 300 mannen aan de Duitsers te ontsnappen.

Hoewel ook door de Duitsers op de vluchtelingen uit de trein werd geschoten, wisten ze vrijwel allemaal te ontkomen. Ze hadden geluk. De kerkdiensten in Wierden waren net afgelopen en de gevangen konden zich onder de kerkgangers mengen. Vele Wierdenaren en buurtbewoners namen de mannen mee naar huis en lieten ze onderduiken op veilige schuilplaatsen in het dorp en de omgeving.

De ongeveer 1100 dwangarbeiders die niet wisten te ontkomen werden afgevoerd naar de fabriek van Scholten aan de Violenhoeksweg en ’s avonds alsnog met een vervangende trein afgevoerd naar Duitsland. 40 van de circa 1100 afgevoerde mannen keerden nooit meer terug !

Uit dankbaarheid schonken de overlevenden een monument aan Wierden ter nagedachtenis van de veertig slachtoffers.

Lichtroute