Heijkampsweg – Schuilkelder

Heijkampsweg – Schuilkelder

Bij de 50 jarige bevrijding (ja, ik was toen zelf nog maar 4 jaar) hebben we op exact dezelfde locatie, met nagenoeg dezelfde buren ook gewerkt aan een mooi object namelijk een schuilkelder. Tijdens de oorlog was er op die locatie ook daadwerkelijk een schuilkelder voor de ‘noabers’.

Nog voordat er plannen waren vanuit de organisatie om de 75 jarige bevrijding groots aan te pakken en daarbij projecten te organiseren etc. hadden wij als buren al besloten om sowieso de schuilkelder weer op te bouwen. Toen er vanuit de gemeente en ‘vier de vrijheid’ groep plannen waren voor een lichtroute, sloot dat natuurlijk al prima aan op ons idee.

Zo gezegd, zo gedaan en zijn we begin 2020 al druk aan het werk geweest om de schuilkelder te realiseren. Eigenlijk hadden we alles al in kannen en kruiken, maar toen gooide Covid-19 roet in het eten. Het ‘object schuilkelder’ was inmiddels gereed, alleen de aankleding ontbrak.

Als buurt hebben we besloten de schuilkelder intact te laten totdat de lichtroute wel door zou gaan. In de afgelopen 2 jaar hebben al zeer veel geïnteresseerden de schuilkelder bekeken. In het voorjaar en in de zomermaanden komen er veel fietsers langs (veel vakantiegangers), maar ook automobilisten waren erg nieuwsgierig wat voor een ‘holletje’ daar aan de kant van de weg te zien was. Dat heeft ons 2 jaar geleden al doen besluiten om een informatiebordje te plaatsen bij het object, met ook een stukje geschiedenis en foto’s van granaatscherven die destijds op deze locatie waren gevonden. We hebben er bewust voor gekozen om de schuilkelder niet verder aan te kleden, zodat we de finishing touche kunnen bewaren voor de lichtroute.

Waarom zij denken kanshebbers te zijn voor de hoofdprijs

  • Wij hebben een financiële bijdrage aangevraagd van €75 en denken hiermee met weinig kosten een mooi object neer te zetten. Natuurlijk heeft de bouw van dit meer gekost, maar wij vinden dat we de kosten als buurt met elkaar kunnen opvangen. We leven immers in vrijheid en zijn blij dit op deze manier te kunnen en mogen realiseren.
  • De jongste generatie wordt al meegenomen bij de aanbouw van het project en zal de verhalen over de oorlog nog vaak te horen krijgen. Wij hopen dan ook dat de jongste generatie bij de 100 jarige bevrijding ook initiatief zal nemen om de vrijheid groots te vieren.