Bekkenhaarsweg – De boeren tijdens de oorlog

Bekkenhaarsweg – De boeren tijdens de oorlog

Lichtroute anno 2022

Eerlijk gezegd liepen we in het begin niet écht warm voor dit evenement…. Door de coronapandemie was er lange tijd onderling weinig contact tussen buren geweest en de motivatie om deel te nemen had hieronder geleden. Uiteindelijk hebben we het tóch gezamenlijk opgepakt en al direct was er vanaf het begin weer een gevoel van saamhorigheid!

Maar wát gaan we doen?

Allereerst waren we op zoek naar een idee…. In 1994, tijdens de High Hexel Stampede was er een Canadees op bezoek bij de toenmalige boerderij op nr. 6. Hij vertelde daar met kameraden op de hooizolder te hebben gebivakkeerd. Eten kregen ze vanuit de gaarkeuken aan de overkant, het bakkershoes van Compagne. Maar het eten uit de gaarkeuken smaakte hen niet; zij schoven liever aan tafel bij  boerin Alberdine omdat zij veel lekkerder kookte!

Met dit verhaal gingen we aan de slag en besloten een gaarkeuken na te bootsen op dezelfde plek waar deze aan het einde van de oorlog ook is geweest.

Al gauw kwamen er bij diverse buren nog meer verhalen los over o.a. het voedsel produceren in oorlogstijd en het illegaal slachten!

Voedsel produceren voor de Duitsers

Tijdens de oorlog moesten de boeren uit de omgeving graan gaan verbouwen voor de Duitsers. Op de kruising Sliepersdijk / Haarboersweg woonden 2 boeren die niet bepaald bang waren uitgevallen. Ze hadden een vos als hond in huis en naast de voordeur stond een dubbelloops jachtgeweer. De Duitsers wisten dit ook en meden deze plek. Deze boeren ploegden keurig de grond zoals werd opgelegd maar vertikten het om het land in te zaaien…. Geen graan om te oogsten dus. Een stil protest!

Illegaal slachten

In de buurt werd ook regelmatig illegaal geslacht. Dit was ten strengste verboden! Daarom bedachten de boeren slimme oplossingen. Het vee werd via de achterkant van de boerderij naar binnen gesmokkeld en stiekem geslacht. Het vlees ging vervolgens per bootje over de Veeneleiding (Stouwe) naar Vroomshoop waar het verdeeld werd.

Soms haalden ze stukken vlees mét keurstempel bij de legale slager. Dit werd vervolgens gemengd met het vlees van de illegale slacht zodat het allemaal legaal geslacht vlees leek!

Om deze verhalen vorm te geven gaan we een gaarkeuken nabootsen bij het vroegere “bakkerhoes” op nr.17b. De hele buurt is al bezig om hiervoor oude ketels, pannen, petroleumstellen en dergelijke te verzamelen. We proberen het zo authentiek mogelijk te maken.

Bij boerderij De Haarboer ( nr.15) gaan we tijdens de lichtroute het illegaal slachten uitbeelden. Met deze mooie oude boerderij op de achtergrond komt de sfeer van het boerenleven weer tot leven. 

Op 9 april gaan we de nodige constructies in elkaar zetten zodat we op 15 en 16 april beide locaties kunnen inrichten.

Langs de gehele Bekkenhaarsweg worden de huizen versierd en de nodige lichtjes zullen vast niet ontbreken. We gaan proberen er iets moois van te maken want we beseffen nu meer dan anders hoe belangrijk vrede is!