Vergunningen

Vergunningen

Als u een evenement wilt organiseren, hebt u een vergunning nodig van de gemeente. Dit geldt bijvoorbeeld voor een braderie, kermis, optocht of festival. Voor kleine evenementen, zoals een straatfeest of een buurtbarbecue, is een melding doen bij de gemeente vaak al genoeg.

De gemeente Wierden maakt nieuw beleid betreffende straatversiering om de meldingen / vergunning t.b.v. 75 jaar bevrijding en Enterse dagen 2020 soepel te laten verlopen. Dit beleid is in november / december 2019 klaar en zullen we dan op de website publiceren.

Melding vergunningvrij evenement

Als uw evenement voldoet aan de volgende voorwaarden, moet u een melding doen bij de gemeente.

  • Er zijn maximaal 150 bezoekers tegelijkertijd aanwezig
  • Het evenement vindt plaats tussen 10.00 en 24.00 uur
  • Het geluid is niet harder dan 70 dB(A) en 80 dB(C)
  • Na 23.00 uur wordt er geen muziek meer gespeeld of gedraaid
  • U plaatst alleen objecten die samen maximaal 75 m2 zijn (bijvoorbeeld springkussen, partytent, kraam)

Voldoet uw evenement niet aan deze voorwaarden? Dan moet u een evenementenvergunning aanvragen. Zeker weten of u een melding moet doen of een vergunning moet aanvragen? Neem dan contact op met loket Bouwen en wonen.

Welke melding moet u indienen?

Maakt u voor uw evenement geen gebruik van de openbare weg? En sluit u geen parkeerplaatsen af die bedoeld zijn voor algemeen gebruik? Dan moet u 10 werkdagen voor het evenement onderstaand formulier invullen:

Melding vergunningvrij evenement doen

Sluit u voor uw evenement een stukje van de straat af? Of sluit u openbare parkeerplaatsen af? Dan moet u 4 weken van te voren onderstaand formulier invullen:

Melding vergunningvrij evenement met afsluiting straat doen

Melding fiets-, wandel- of toertocht

Als uw fiets-, wandel-, of toertocht voldoet aan de volgende voorwaarden, moet u 10 werkdagen voor het evenement een melding doen (inclusief route).

  • Het evenement duurt maximaal 1 dag
  • Deelnemers houden zich aan de verkeersregels
  • Deelnemers maken alleen gebruik van bestaande wegen en paden
  • Er worden geen wegen afgesloten voor het evenement
  • Het geluid is niet harder dan 70 dB(A) en 80 dB(C)

Voldoet uw tocht niet aan deze voorwaarden? Dan moet u een evenementenvergunning aanvragen. Zeker weten of u een melding moet doen of een vergunning moet aanvragen? Neem dan contact op met loket Bouwen en wonen.

Evenementen waarvoor een vergunning nodig is

Vooraankondiging

Wilt u een evenement organiseren waarvoor een vergunning nodig is? Laat dat dan aan ons weten zodra de datum bekend is. Zo kunnen wij voorkomen dat er twee evenementen tegelijkertijd worden gepland die vanwege veiligheidsrisico’s niet gecombineerd kunnen worden. Ook de politie kan dan ruim van te voren rekening houden met uw evenement.

Wanneer u in het nieuwe jaar een evenement wilt organiseren, vragen wij u om vóór 1 december van het huidige jaar een vooraankondiging te doen.

Evenementenvergunning aanvragen

Een evenementenvergunning moet u ruim op tijd aanvragen. Wanneer u dat moet doen, is afhankelijk van de impact op de omgeving, de openbare orde, de veiligheid en/of het verkeer:

CategorieRisicoprofielVoorbeeld evenement in gemeente WierdenVergunning indienen
A-evenementLaag risicoPalmpasenoptocht, dodenherdenking8 weken voor start evenement
B-evenementGemiddeld risicoHexel on Wheels, Sunte Mart’n, Enter a nice Year12 weken voor start evenement
C-evenementHoog risicoWiezo, Outdoor Boulevard20 weken voor start evenement

Wilt u weten in welke categorie uw evenement valt? Neem contact op met het loket Bouwen en wonen.

Eventueel: andere vergunningen of ontheffingen aanvragen

Het is mogelijk dat u nog andere vergunningen of ontheffingen moet aanvragen. Bijvoorbeeld een omgevingsvergunning voor het gebruiken van de grond, een ontheffing voor het schenken van alcohol of voor het afsteken van vuurwerk. Als u het aanvraagformulier voor een evenementenvergunning invult, leest u vanzelf welke vergunningen / ontheffingen u verder nog nodig hebt.

Verkeersregelaars nodig?

Heeft u verkeersregelaars nodig voor uw evenement? Houd er dan rekening mee dat niet iedereen zomaar verkeersregelaar kan zijn. Het verkeer mag alleen geregeld worden door mensen die van te voren via internet een speciale cursus hebben gevolgd. Mensen kunnen zichzelf opgeven voor die cursus door in te loggen op www.verkeersregelaarsexamen.nl. Zodra zij de online instructie hebben afgerond, wordt hun naam opgenomen in een databank en mogen zij ingezet worden als verkeersregelaar.